Bijenstal

Sinds mei 2012 ben ik imker en verzorg ik momenteel vier bijenkasten. Dit doe ik, als vrijwilliger, bij "Landerij de Park", een boerderij met mensen die wat verder van de arbeidsmarkt staan. Als teamtrekker en initiatief nemer van de bijenstal stuur ik een leuke groep mensen aan. Alles in het teken van de honingbij en zijn omgeving.

 

Een imker is iemand die zich bezig houd met bijen, voor de bestuiving van planten of de winning van honing en bijenwas. Van de vier soorten honing bijen kunnen slechts de Apis Mellifera en de Apis Cerana door de mens worden gehouden.

 

Bijenteelt als volledig beroep komt in ons land nauwelijks meer voor. De meeste imkers houden bijen als hobby, maar dat neemt niet weg dat het een vak is. Als imker krijg je niet alleen te maken met de fascinerende leven van de honing bij, maar ook met alles wat groeit en bloeit. Kennis van planten, de voedselbron van bijen, komt daarbij ook om de hoek kijken. Als je bijen houd, dan sta je met beide benen in de natuur.

 

Aangezien bijen heel wat planten in de vrije natuur bestuiven en daardoor voor de verspreiding van (beschermde) planten zorgen, lever je als imker een hoge bijdrage aan de instandhouding van de natuur.

 

Daarnaast speelt de bij een grote rol bij de bestuiving van land- en tuinbouwgewassen (groente en fruit). Voor ons voedsel zijn wij in grote mate van bijen afhankelijk.

 

Daarnaast zorgen imkers ervoor, dat door het verbeteren van drachtgebieden, de honingbij en andere insecten de mogelijkheid wordt geboden om goed te floreren.