Honing

Bijen zijn niet alleen zeer interessante insecten die ook nog eens lekkere honing maken. Ze zijn vooral erg nuttig en een onmisbare factor in de natuur. Meer dan 70 % van ons voedsel danken we aan de bij. Dit is fruit en groente. De bekende natuurkundige Albert Einstein beweerde zelfs dat wanneer de bijen zouden uitsterven, de mens nog vier jaar te leven heeft.

 

Of het zo'n vaart zal lopen weet ik niet, maar het is een feit dat bijen een grote rol spelen bij de voedselproductie van de mens. Honingbijen zorgen namelijk voor de bestuiving van een groot deel van de cultuur gewassen. Zonder bestuiving geen vruchten, maar ook geen zaden.

 

Daarnaast zorgt de honingbij met de bestuiving van veel wilde planten voor de nodige biodiversiteit in de natuur. Naast deze taak in de natuur, is de honingbij leverancier van veel nuttige producten voor de mens, zoals: honing, bijenwas, pro polis, koninginnen gelei, stuifmeel, bijen gif.

 

Honing is zeer geliefd: als beleg op de boterham, in de thee of als remedie tegen hooikoorts. Honing wordt gemaakt door bijen. Zij slaan de honing op in de ramen. Als de raat vol is wordt deze verzegeld door de bijen. Om honing te kunnen slingeren moeten eerst de zegels eraf gehaald worden. Als dit gebeurt is kan de ramen in een soort centrifuge de honing eruit geslingerd worden. Na een aantal zeven en behandelingen kan uiteindelijk de honing in een pot gedaan en een etiket erop geplakt worden. Het slingeren, oppotten en etikettering is gebonden aan regels. Je bent immers bezig met voedsel.

 • Bloemen honing
  Hoe donkerder de honing hoe pittiger. In het voorjaar wat lichter van kleur dan in de zomer. Voor degene die wel honing lust, maar niet van aparte smaak houdt. Iedere dag gebruiken helpt mensen om een afweer tegen hooikoorts op te bouwen.
 • Créme honing
  Dit is honing die langdurig is geroerd. Hierdoor blijft de honing smeerbaar en wordt niet hard. Créme honing kun je lekker dik op de boterham smeren.
 • Heide honing
  Deze honing heeft een pittige smaak. Het is lekker op brood. Bij veel oudere mensen de honing die hun het meest bekend is van vroeger. Je moet er wel van houden.
 • Linde (bloesem) honing
  Deze honing is erg populair en blijft vrij lang vloeibaar. Deze honing is lekker om in gebak te verwerken. Hij is lekker in de thee of warme melk voor het slapen gaan. Deze honing smaakt naar pepermunt en is vrij pittig. Deze honing is ook goed om een lepeltje in je mond te laten smelten bij keelklachten.

Honing in thee

Als je thee wilt drinken met honing zou je eerst moeten wachten tot dat de thee is afgekoeld tot ongeveer 40 graden. Dan pas kun je de honing erin doen. Als je de honing er meteen in doet na het inschenken van de thee. Dan is het water nog te warm (warmer dan 40 graden) en gaan alle goede bestanddelen van honing kapot.