Imkeren

Er zijn echt heel veel op te noemen waarom ik houd van bijen en het bijen houden. Het is een soort virus waaraan je besmet raakt en niet meer vanaf komt.

 • Omdat het leuk is
  Bijen houden doe je lekker in de natuur. Het is leuk om andere imkers te ontmoeten. Je bent creatief bezig alle vier jaargetijden. In de zomer ben je druk met de bijen. In de herfst ga je de bijen voorbereiden voor de winter. In de winter smelt je het bijenwas voor kaarsen of het maken van nieuwe raten en in de lente ben je weer in de weer om de bijen te helpen uit de winter periode te komen.
 • Voor de natuur
  Bijen houden brengt de imker stevig in aanraking met de natuur in de omgeving. Een bijenvolk is de imker dankbaar voor de behuizing, de raten en het voedsel. De bijen geven hem daarvoor een mooi stukje natuur terug en als het meezit een potje honing.
 • Voor de biodiversiteit
  Geen bijen, geen fruit of bloemen. Doordat de bij bloem vast is help de bij de natuur. Zodra de ene bloem is uitgebloeid gaat de bij naar de volgende bloeier.
 • Voor de honing
  Bijen verzamelen honing om te overleven in de winter. Als dank voor de goede verzorging kan een bijenvolk wel 20-30 kilo honing aan overschot per jaar halen, dat zijn 80 tot 120 potten honing van 250 gram. Twee keer per jaar haal ik deze honing van de bijen. Voor vervanging geef ik de bijen suikerwater in de herfst. Het is immers hun wintervoorraad. Dit doe ik voor 1 oktober als de temperatuur nog boven de tien graden is.